6e juni! ”Sjättejuni! ”Sveriges nationella högtidsdag. Nationalstatens utvalda dag för att manifestera existensen för sina medborgare. För många en dag för eftertanke och tacksamhet, värd att fira som festdag. För andra en välkommen ledig dag; om man inte är tvungen att arbeta när alla andra är lediga. Den 6e juni ifjol fick en speciell tyngd för sitt historiska perspektiv; 500 år sedan konturerna av vårt Sverige tog form och Gustav Vasa inledde den framtid som pågår än.
På nationaldagen ifjol fick min hustru, Gunhild Sällvin, ta emot Danderyds kommuns hedersutmärkelse för kulturella insatser som ordförande under tretti år i Stocksunds-bibliotekets vänförening. Det har ingen koppling till Långå och är ett privat minne som jag ändå dristar mig till att nämna. Varför då? Sammanhanget passar in i min ’eftertanke’ på nationaldagen i ett vidare perspektiv.
Vänföreningen bildades 1991 då kommunledningen tänkte lägga ned biblioteket. Det ansågs onödigt och dessutom kostade det för mycket. Om någon behövde en bok kunde man väl köpa den, ansågs det.
I Sverige har vi föreningsfrihet med rätt för alla att samlas och hävda sina åsikter. Gunhild, som var motståndsrörelsens banérförare, hedrades ifjol med samma kommuns främsta utmärkelse. I år delade vänföreningen ut Gunhilds diplom till tre lärare. Motivering: ”Demokrati bygger på kunskap. Vägen heter läslust och läsförståelse”. Läskunnighet hör ihop med demokratin. Skola, utbildning och forskning är fundament av samma betydelse som grundlagarna. Historia och kultur är helt nödvändiga i det kopplingsschema vi kan kalla civilisation i vår gemenskap.
Naturligtvis går det att känna tacksamhet i de sammanhangen. Kanske till och med inse vilka möjligheter och rättigheter vi har som medborgare, vad vi äger! Kanske även med skyldigheter. Om tre dagar kan vi fritt välja, och därmed påverka, den inriktning och politik som ska gälla i EU. Det är inte fel att påminna sig om att var och en av oss har samma värde och valör som medborgare. Det är bara vi som har den personliga ensamrätten att kalla sig själv för ’jag’!
Helge Jonsson