Rätten att fira vår vår!

Äntligen!, säger man om den här dagen – valborgsmässoafton. Förväntningarna på den här dagen är fyllda av längtan efter våren respektive förhoppningar om hur vårvädret ska bli ikväll. Med erfarenhet av tidigare valborgsaftnar är man bara hoppfull till viss del trots vädertjänstens besked. Det är tur att vi har majbrasan att värma oss vid!

Ett EU-direktiv dök upp i rätt tid om vårens inslag och aktiviteter. Normalt drar vi öronen åt oss när det gäller vårt nationella svängrum inom EU. Vikingablodet rusade i våra ådror och det civila motståndet i oss fick en ’kick off’ som det heter numera när något ska bli av. Den här gången om den urgamla rätten att elda trädgårdsavfall på tomten.  ’Hastigt uppflammande torra grenar’, som det brukar heta i de kommunala anvisningarna. Plus den här gången – den ännu ’urgamlare’ rätten att sista april tända en våreld, en majbrasa, vars glöd sträcker sig över månadsskiftet. Vi hälsar våren välkommen!

Men vad är vad i detta. Ett direktiv från EU är igen ’svensk lag’ utan en anvisning eller riktlinje som har någon grund i överenskommelserna, de så kallade fördragen. I Sverige är det riksdagen, som vi utsett, som bestämmer över lagarna här! EU-direktiv hör till EU:s sekundärrätt, vilket är ett ämne som vi inte ska fördjupa oss i den här dagen utan direkt återgå till glädjen i vårt valborgsfirande. Som du och jag bestämmer själva över och gärna formar enligt vår tradition.

Långå Skans byggdes som en del i Sveriges försvar på sent 1600-tal. Huvuduppgiften för försvaret är att hålla fienden borta från vårt land så att vi själva kan bestämma om vad som ska gälla här och hur vi vill leva enligt våra traditioner. I vardag och helg. Årets alla fjorton årstider, som vi har i Långå, här i Härjedalen, vår del av världen!

Vi är och ska vara självständiga! Men vi är inte oberoende av goda krafter i vår omvärld. Det är därför vi bl a är med i EU och nu även i NATO. EU kom till som ett fredsprojekt för att europeiska stater inte skulle ta livet av varann. NATO är till för försvaret av varje medlemsland, nu även Sverige och därmed hela Norden.

Valborgsmäss är vårt urgamla sätt att ta ett glädjeskutt in i våren! Nu som alltid och även sedan!

Vår vår är en glad vår!    /Helge Jonsson