Karin och Kungen

Kung Carl XVI Gustaf har nu femtio år på tronen som Sveriges regent och firar det jubileet bland annat med att besöka alla residensstäder. Nu, den 3 april, var det Östersunds tur. Att Kungen även är Hertig av Jämtland har inneburit att besöken varit många genom åren, inklusive många turer i Härjedalen. Hittills är det bara den flitige Carl XI som besökt Långå Skans i sin roll som regent, strax före midsommar år 1685. Kronprins Gustaf Adolf, blivande kung Gustaf VI Adolf, nuvarande kungens farfar, besökte Långå Skans 1934. En person av kunglig börd i nutid gör sedan flera år återkommande besök i Långå för att fiska, nämligen prinsessan Christinas son, Gustaf Magnuson, kungens samt norska drottning Sonjas gudson.

Inför kungaparets besök i Östersund hörde Helge Jonsson av sig till landshövding Marita Ljung och föreslog att hon i sin berättelse om  ’läget i länet’ skulle nämna något om Grundsjörödingen, de restaurerade strömsträckorna i Långåljusnan och Långå Skans. Kungen är ju i alla fall intresserad sportfiskare och general i försvarsmakten med intresse för historia.

Om och hur mycket som nämndes om dessa intressanta objekt är okänt.

Men Långå kom i alla fall med på ett hörn genom Karin Blomkvists enastående konsthantverk som replik med tillägnan ur Härjedalens konsthistoria: trolovningskudden! Bilden från överlämnandet visar den märkbart glade monarken och den hänförda, beundrande drottning Silvia. Det kommer att vara en oslagbar solskenshistoria i jubileumskrönikan. Och givetvis: en konstskatt på slottet under överinseende av ämbetschefen för Husgerådskammaren, Margareta Nisser-Dahlman.