LRF, Vuxenskolan och Långå Skans hälsar välkommen till en intressant dag om bröd, överlevnad och försvar på Långå Skans lördagen den 27 juli klockan 13.00. Då blir du bjuden på Karl XIIs succariebröd efter kungens originalrecept från 1717. På kunglig befallning bakades brödet i bagarstugan på Långå Skans och en brödbit härifrån finns bevarad på länsmuseet i Östersund. Nu har Birgitta Bredesen, ordförande i LRF, tagit upp traditionen och Karl XIIs succariebröd får nypremiär bland dem som besöker Långå Skans den 27 juli. Dessutom blir det visning av skansen med guidad tur i den 324 år gamla anläggningen.
Karl XII insåg att en fungerande och bra soldat behöver mat, utrustning och vapen. Energirik mat som var lätt att bära med sig, som inte möglade och som var lätt att laga till. Succariebrödet!
”Succarie” betyder skorpa på ryska och användes bland annat på skeppen – skeppsskorpa. Men den här varianten är annorlunda och passar att använda på land!