Glad Midsommar

”Äntligen midsommarfirande på Långå Skans” meddelades det under Aktuellt här på hemsidan för ett par dagar sen. Rubriken började med ett av de mest laddade ord vi har i svenskan, sedan Selma Lagerlöf 1891 inledde sin debutroman, Gösta Berlings saga, med orden ’Äntligen stod prästen i predikstolen’.

Ordet ’äntligen’ beskriver att en period, en process eller en längtan når sitt önskade mål. Det man drömt om blir av, kanske inte exakt som man vill, men det ’inträffar’. Man ’går i mål’ och inleder en fortsättning, i det här fallet på sommaren med alla förväntningar och önskningar vi packat den med. Naturen på sin höjdpunkt, grönskan i sin rikaste dräkt, fågelungarna övningsflyger, blommorna blommar, tjärnarna ligger i landskapet som regnskurade speglar.

Äntligen samlas vi igen till midsommarfirande. Med samma värme som i julhälsningarna önskar vi varann en Glad Midsommar. ’Trots allt’ – det ska vi unna oss även om vi inte för en sekund glömmer lidandena i världens meningslösa krig. Det är inte mer än 300 år sedan ryssarna var här och krigade mot oss. Det är tio generationer tillbaka i tiden. I Sverige! På svensk mark! Midsommarafton 1719 brändes Forsmarks bruk, allt försvann utom kyrkan. Illdådet var bland annat riktat mot svensk infrastruktur. Men där ’sköt ryssen sig själv i foten’! Ur askan uppstod ett nytt framstående industriland med världsledande järnframställning och myntade begrepp som ’det svenska stålet biter’.

I år, 2024, inträffar sommarsolståndet just idag, den 20 juni klockan 22.51 lokal tid. Det betyder att det är just den här dagen som är årets längsta dag. Nu blir det inte riktigt beckmörkt någonstans i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten i sin nordliga riktning. Midsommarnatten innehåller sin magiska skymning, som övergår direkt i gryning. Mörkret får inte plats!

Från Blåstöten i Anåfjället kan man ’se solen rulla längs kanten’ berättade Emil Grundén för mig och min kompis Gösta när vi 1959 var midsommargäster på Grundgården vid Övre Grundsjön. Vi begav oss dit, en krävande vandring, men upplevde ett märkligt landskap och såg solen ’rulla’.  I år firar Gunhild och jag ’äntligen midsommar på Långå Skans’! Ett nytt bestående värde som räcker åren runt!

Glad Midsommar!

Helge Jonsson