Gott och bättre nytt år!

Långå Skans och nyåret 2021
Årsväxlingarna kommer med beundransvärd regelbundenhet oavsett vad som hänt däremellan. 2020 väntade vi skulle bli något speciellt, det är ju ett ’vackert’ årtal med sina snirkliga siffror. Nu blev det inte mycket bevänt med skönheten i vindlingarna när pandemin slog till och drev bort tusentals människor för alltid och ändrade på mycket för oss som är kvar.

Men trots dramatiken i året som gått finns det exempel på stabilitet och till och med en viss trygghet. Minnesmärken är markörer som påminner om vår historia och därmed om våra rötter. En del kan vi vara stolta över, andra kanske inte ska ta åt sig det vi skulle önska att vi kunde hedra. Själva är vi frön ur odlingen.

Oavsett vilken efterklang de har, våra minnesmärken och noterade skeenden i vår historia, så finns ett bestående intresse att vårda minnen och hågkomster av dessa, kanske rent av ett behov. Vårt ursprung och vår historia är en del av vår identitet, ett inslag i den väv vi består av och som formar dem vi är.

Alla har en relation till vårt eget, unika minnesmärke, Långå Skans. Relationen varierar alltifrån välmatad och stark till ointressant och noll. Hur nödvändig är den historiska lämningen? Frågan kan bara besvaras av dig själv. Möjligen har du ambitionen, eller kanske omsorgen, att involvera dina närmaste i det du värdesätter.

Långå Skans är en symbol för önskan att försvara landets självständighet och frihet.
Alla länder har en armé; sin egen eller någon annans. Vårt självbestämmande ska vi sköta själva. Vi är inte oberoende, tvärt om är världens länder mer och mer beroende genom globaliseringen, men här är det vi som bestämmer.

Krigens tid är inte förbi och berörde oss inpå knutarna så sent som för 75 år sedan med våra grannländer invaderade och härjade. Den här julhelgen, 1945, hade koncentrationslägren tömts på överlevare som undgått nazisternas gaskammare och förintelseläger. Några lever fortfarande och kan vittna direkt från helvetet.

Vårt ansvar och vår bestämmanderätt förutsätter frihet genom frid och fred. Frid och fred hör ihop med varann och måste vinnas om och om igen. Har man frid förutsätter det fred. Har man fred innehåller den frid. Det är freden som är resultatet av vår förmåga att hävda vårt territorium.

Alla är vi delägare i det historiska minnesmärket Långå Skans. Första ansvaret för en ägare är att bevara. För det andra att vårda och för det tredje att använda. Det som inte används är inget att ha. Och varför ska man bry sig när man har fullt upp ändå?
Kanske kan vi se skansen som en symbol för det vi helst av allt vill ha? Fred!

I dagarna har jag skrivit till länsstyrelsen och hört mig för om det är okej att vi lägger till ett värdemärke för Långå Skans, typ Fred i all tid. Åt alla håll! För den som vill ansluta sig är fältet öppet. Vi kan till och med snitsa till det och göra märkvärdigare på latin PAX OMNI TEMPORE. Jag skickade med en skiss för att höra vad de tycker.
En måltavla där meningen är mitt i prick!

Gott nytt och ett bättre år 2021!
/Helge Jonsson