Bröd och överlevnad

Intressant dag om bröd, överlevnad och försvar på Långå Skans lördagen den 27 juli klockan 13.00. Då blir du bjuden på Karl XIIs succariebröd efter kungens originalrecept från 1717. För en fjällvandrare eller sportfiskare som vill ha lätt packning är brödet ett bra alternativ!  Även ett inslag för den som planerar för sin försörjning i kris. Karl XII insåg att en fungerande och bra soldat behöver mat, utrustning och vapen. Energirik mat som var lätt att bära med sig, som inte möglade och som var enkelt att använda. Succariebrödet!

På kunglig befallning bakades brödet i bagarstugan på Långå Skans och en brödbit härifrån finns bevarad på länsmuseet i Östersund. Nu har Birgitta Bredesen, ordförande i LRF, tagit upp traditionen och Karl XIIs succariebröd får nypremiär bland dem som besöker Långå Skans den 27 juli. Dessutom blir det visning av skansen med guidad tur i den 324 år gamla anläggningen.

Samtidigt blir det presentation av FISKELÄGET vid Långå Skans, platsen för möten, träning, övning och bildning inom sportfisket. Grunden är lagd och det är fritt fiske längs skansens strand mot Långåljusnan.

”Succarie” betyder skorpa på ryska och användes bland annat på skeppen – skeppsskorpa. Men den här varianten är annorlunda och passar att använda på land!
LRF, Vuxenskolan och Långå Skans hälsar välkommen!