Nobels fredspris 2022

Idag 10 december 2022 delas Nobels fredspris ut vid en ceremoni i Oslo.

Mottagarna av Nobels fredspris väljs, i enlighet med Alfred Nobels testamente, av den norska Nobelkommittén som i sin tur utses av det norska parlamentet, stortinget.

• Ales Bialiatski – en 60-årig belarusisk medborgarrättsaktivist och författare, som 1996 grundade medborgarrättsorganisationen Viasna som betyder ’vår’ på belarusiska. Han satt fängslad 2011 och 2014 och även nu idag, sedan 2020. Han har tidigare fått Per Anger-priset 2006 och Right Livelihood-priset 2020.

• Memorial – Rysslands äldsta och numera förbjudna människorättsorganisation som arbetar för mänskliga rättigheter, demokrati och att förhindra en återkomst av totalitarism. Det har bland annat skett genom att dokumentera brott som begåtts under Stalintiden och även människorätts­kränkningar under Putintiden.

• Center for Civil Liberties – en ukrainsk organisation som sedan 2007 arbetat för mänskliga rättigheter, demokrati och att göra Ukraina till en rättsstat. Sedan det ryska angreppskriget startade dokumenterar den även misstänkta krigsbrott.

Nobelkommitténs motivering är att de i många år har stått upp för rätten att kritisera makten och skydda grundläggande rättig­heter för medborgarna. De har gjort en aldrig tidigare skådad insats för att dokumentera krigsförbrytelser, kränkningar av mänskliga rättigheter och makt­missbruk.

Beslutet offentliggjords och råkade sammanfalla med att Vladimir Putin fyllde 70 år.