Långå Skans jubileumsfirande nådde sin höjdpunkt med den uppskattade festen, lördagen den 28 juni. Bysamfällighetens ordförande, Jan-Olof Östberg, välkomnad nära tre hundra personer som kom till Långå Skans och avnjöt det tre timmar långa programmet. Det mycket aktiva föreningslivet i Långå slöt upp och arrangerade mat, kaffe, lotterier och skötte all markservice, samtidigt som Långåfisket invigde sin satsning FISKELÄGET som mötesplats runt lägerelden för naturkunskap och fiskesnack.
Försvaret ställde upp både med kulturhistoriskt perspektiv och om fredsbevarande i vår aktuella orostid. A4:as siste regementschef, överstelöjtnant Sten Bredberg, beskrev Långå Skans’ historiska symbolvärden in i dagens förhållanden och överlämnade två kanoner från 1886 som nu pryder infarten till Långå Skans. Överstelöjtnant Mikael Wassdahl, som chef för Fältjägargruppen, beskrev försvarets förmåga i dagens spända världsläge. Som illustration medverkade Jämtlands Fältartilleri med fyra man i karolineruniformer och sköt lösen med sin kanon från sjuttonhundratalet. Långådalen fylldes av eko från en avlägsen tid medan krutröken gled ut över Långåljusnan.
Långå Skans har sin egen fältpräst i Kjell Thuvall som höll korum med psalmsång och musik av Erika Svedberg. Kjell Thuvall, kunnig flugbindare och flugfiskare, invigde FISKELÄGET.
Programmet utmynnade i Långå Skans historia som festplats och mötesplats för familjehögtider och dans, där den stora dansbanan var populäraste nöjesplatsen under ett par decennier i andra hälften av 1990-talet. Som illustrationer från den tiden medverkade Östersunds folkdansgille med fyra par i folkdräkter med sex danser som imponerade. Traditionen med motriddare som hederseskort vid bröllop och högtidligheter illustrerades av Helen Forsgren och Julia Eriksson med dekorerade hästar i traditionell utstyrsel.
Karl XII:s succariebröd från 1718 har bakats av Therese Öberg och Peder Josephsson i Långå och kunde nu serveras som den kulinariska upplevelse det brödet är, bakat på rågmjöl och rågsurdeg.
Tage Persson, bördig från Långå, överlämnade en släktklenod i form av den kanonkula som provsköts från Skansen när den färdigställts och bestyckats hösten år 1700.
Den person som mer än andra präglade festplatsen, dansen och underhållningen under glansdagarna från 1946 till början av 1960-talet hette Erik Persson. Nu var det en av hans söner som avslutade jubileumsprogrammet med sina efterlängtade låtar: Peder Persson. Publiken rördes, jublade och skrattade, särskilt åt en av favoritlåtarna – Halve kua!
Projektgruppen för Långå Skans, som inledde restaureringen av Långå Skans för 13 år sedan, fick uppskattning och tackades för initiativ, renovering och återskapande av den besöksvärda plats som Lång Skans är idag. Projektgruppen består av Liselott Prestjan, Staffan Prestjan, Caroline Nyiri och Helge Jonsson. Helge och Caroline ledde programmet.