Långå Skans 325 år nästa år.

Långå Skans, så som vi ser befästningen idag, anlades under två intensiva sommarmånader år 1700. Det var soldater och manskap från Jämtlands och Hälsinge regementen som byggde skansen. Tidigt på morgonen, lördagen den 8 september år 1700 red Överstelöjtnant Bruchner ut från byn i täten för ett nittital soldater. Det var med stolthet över att ha anlagt en av landets modernaste försvarsanläggningar. Övriga soldater återvände till Jämtland och tolv man med två officerare övertog försvaret av skansen på plats.

Nästa år är det 325-årsjubileum. Projektgruppen för Långå skans har sedan några månader börjat förberedelserna för ett program med inslag som ska sträcka sig över året. Höjdpunkten planeras till lördagen den 27 juni kl 12 – 15 på skansen! Planerna hittills ser ut såhär:

Målet är att programmet ska ge besökare kännedom om Långå Skans som intressant och besöksvärt kulturobjekt, kunskap om Sveriges försvarshistoria samt dagens försvar.

Programmet formas av flera separata, illustrativa aktiviteter som på något sätt anknyter till teman om skansens historia, försvar och fred. Skansens roll som mötes- och festplats beskrivs.

En ’marknad’ där publiken väljer ut önskat program som ’serveras’ under programtiden – visning, demonstration, underhållning, folkdansare, berättare och guider.